Gender- en seksuele diversiteit

Voor veel jongeren zijn puberteit, verliefd worden, relaties en seksualiteit belangrijke onderwerpen. 

Ook zien we steeds meer jongeren die vragen hebben over hun genderidentiteit. De cliënten kampen veelal met gevoelens van afwijzing, eenzaamheid en angst. Ook kunnen er problemen zijn op het gebied van pesten, trauma, somberheid, laag zelfbeeld, automutilatie, stress over het lichaam, eetstoornis, problemen met leren en concentreren, lichamelijke problemen, zelfverwaarlozing, stress in sociale contacten en relaties, aanpassing, dissociatie, onveiligheid thuis en/of buiten de deur of suïcidale uitingen. Langdurige ondersteuning is veelal noodzakelijk.

De behandeling vanuit de Kinderpraktijk zal gericht zijn op psycho-educatie voor het kind, in combinatie met cognitieve gedragstherapie. De behandeling zal zich richten op het verminderen van het ongemak rondom de gender incongruente gevoelens, het bieden van hulp voor bijkomende problematiek en het verbeteren van het welzijn van de cliënt. 

Daarnaast komt psycho-educatie voor ouders (en eventueel broertjes/zusjes) aan bod. De begeleiding van kinderen en ouders is er vooral op gericht hoe om te gaan met de onzekerheid, hoe om te gaan met huidige wensen van bijvoorbeeld genderexpressie (kledingkeuze, aanspreekvorm etc.). De begeleiding is er daarbij altijd op gericht dat het kind zich vrij kan exploreren, het zelfbeeld wordt verstevigd en dat daarbij nog geen ontwikkelingspaden worden afgesloten voor de toekomst. 

Het kind moet kunnen zijn wie het is in een vrije omgeving maar zonder dat hiermee keuzes voor de toekomst (je wordt man of vrouw en je krijgt een behandeling) worden vastgelegd.

Bij de Kinderpraktijk voeren we geen diagnostische onderzoeken uit specifiek gericht op gender incongruentie. Wanneer dit noodzakelijk blijkt dan wordt doorverwezen naar specialistische zorg. Desalniettemin kan er wel nadere beeldvorming plaatsvinden gericht op de genderontwikkeling.

Aanmelden
Share by: